Docenten van de middelbare school ervaren veel ongewenst gedrag

https://nieuws.nl/algemeen/20220425/onderzoek-middelbare-schooldocent-ervaart-veel-ongewenst-gedrag/

Uit onderzoek van DUO (onderwijsonderzoek&advies) is naar voren gekomen dat 83% van de docenten in het voortgezet onderwijs  zich veilig voelt. Wel geeft 32% van de docenten aan dat het gevoel van veiligheid het afgelopen jaar is afgenomen. Daarnaast ervaren de docenten niet alleen veel ongewenst gedrag van leerlingen, maar ook van de ouders en van collega's en/of leidinggevende.

39% van de docenten is in de afgelopen 12 maanden slachtoffer geweest van verbaal geweld of verbale intimidatie van leerlingen, zoals schelden, beledigen, veroordelen of bekritiseren, of bewust onterecht ergens van beschuldigd worden. Fysiek geweld kwam gelukkig minder vaak voor. Toch heeft 6% te maken gehad met duwen, schoppen, slaan of het vernielen van spullen.

24% van de docenten heeft te maken gehad met ouders die verbaal geweld of verbale intimidatie gebruikten. Met name veroordelen, bekritiseren en de docent bewust onterecht beschuldigen.

13% kreeg te maken met verbaal geweld door collega's. 1% hiervan geeft aan slachtoffer te zijn geweest van fysiek geweld/intimidatie door collega's, zoals aanranding/ seksuele intimidatie, spugen of stalken.

Wat ik zelf opvallend vind, is dat docenten vaak nog huiverig zijn om hier melding van te maken. 1 op de 3 meldt geen ongewenst gedrag van leerlingen, 1 op de 4 trekt niet aan de bel bij intimiderende ouders. 51% meldt geen ongewenst gedrag van collega's, waar zelfs 63% zwijgt over een leidinggevende.Daar waar docenten wel een melding deden, geeft 61% aan niet tevreden te zijn over wat er gedaan is met de melding. Zij voelden zich niet serieus genomen.

Ik hoop echt dat het inzetten van een externe vertrouwenspersoon een positieve invloed zal hebben op de bovenstaande cijfers. Omdat je als extern vertrouwenspersoon niet gebonden bent aan een school of organisatie, ben je objectief en onafhankelijk, wat de drempel om te melden lager zal maken.

Mocht je interesse hebben in een extern vertrouwenspersoon, ik ben beschikbaar en kijk graag samen met jou naar de mogelijkheden.

Voor nu een fijne dag gewenst

Saffira

 

 

Vragen naar aanleiding van dit artikel?

Docenten van de middelbare school ervaren veel ongewenst gedrag

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Postbus 334
5140 AH  Waalwijk 
IBAN: NL53RABO0315848561

KvK: 87333155

Tel.: 0682655099